86 days in India
  • Home
  • About us
  • About the project
  • Blog
  • Photos
  • Contact
  • Home
  • About us
  • About the project
  • Blog
  • Photos
  • Contact
Blog                                                                                                                                                                                               

Out of sight, but never out of mind!

22/4/2018

 
Vanakkam!
 
De voorbije week stond goed volgepland. Zo gingen we een kijkje nemen op de boerderij. Niet zomaar een boerderij! READ huurt deze grond om nieuwere technieken uit te proberen en zo het resultaat te laten zien aan de plaatselijke boeren. Tijdens workshops kunnen deze boeren meer informatie krijgen over de nieuwere technieken. Super initiatief! We brachten ook een bezoekje aan verschillende vestigingen van READ in Perambalur: Early intervention centre (0 – 6 jaar), Special school (6 – 14 jaar) en het Trainingcenter voor mannen (14 jaar en ouder). We zagen hoe de mannen in het Trainingcenter kaarsen maakten, hoe de jongeren in de Special school druk bezig waren met cijfers en hoe de kinderen in het intervention centre bezig zijn met educatieve spelen. Leuk om daar zo warm ontvangen te worden!
 
Op woensdag trokken we voor de laatste keer naar de Special School in Andimadam. De leerkrachten hadden gevraagd om de tekst van alle liedjes, die we in eerdere lessen hadden gebruikt, uit te schrijven. We hebben dan ook met hen en de leerlingen alle liedjes en bijhorende dansjes herhaald. Heel grappig en muzikaal! Jammer genoeg moesten we daarna afscheid nemen van de leerkrachten en de leerlingen van de Special School. Ons eerste afscheid, toch niet gemakkelijk hoor!
 
Donderdag en vrijdag staken we onze handen uit de mouwen. We besloten om het ingezamelde geld te besteden aan het uitbreiden en opfleuren van de bibliotheek van de Jawahar school en de Annai Theresa school. Ons doel is om een gezellige en rustige plaats te creëren zodat de leerlingen zin krijgen om in de bibliotheek te gaan lezen. Shoppen dus! We stelden ook een Art Box samen met papier, scharen, lijm… Alles wat nodig is om creatief aan de slag te gaan. Dit kan gebruikt worden door de leerlingen om te knutselen maar ook door de leerkrachten om didactisch materiaal te voorzien. De Sport Box viel ook enorm in de smaak! Met de verschillende buitenspeelmaterialen kunnen de leerlingen al hun energie kwijt tijdens de pauze. Dit alles was mogelijk dankzij alle vrienden en familie die gesponsord hebben. Super hard bedankt! De rest van de centjes vertrouwen we toe aan Selvam om verder te investeren in beide scholen.
 
Het eerste deel van de week hadden we regelmatig dancepractice als voorbereiding op de Farwellday van de Jawahar School. Tijdens Farwellday wordt er afscheid genomen van de leerlingen van 5th standard. Zij gaan volgend jaar immers naar een andere school. De leerlingen hebben dansjes, tekstjes en liedjes voorbereid. De leerkrachten worden bedankt en de leerlingen krijgen een afscheidscadeau. Donderdag was het dan zover! We werden helemaal uitgedost! Met onze half sari’s, bloemen in onze haren en onze rinkelende arm- en enkelbandjes waren we echte Indische danseressen. Op het einde van de Farwellday dansten twee leerkrachten, Nisha en Sathya, en wij twee delen traditionele Indische dans. Vrijdag vond de Farwellday van de Annai Theresa School plaats. Ook hier waren de leerlingen heel goed voorbereid en brachten ze leuke dansjes, tekstjes en liedjes. Aan het einde van deze laatste schooldag namen ook wij afscheid van de leerlingen. Vele knuffels!
 
Op zaterdag kwamen alle leerkrachten van de Jawahar en de Annai Theresa School naar het Trainingscentrum. Selvam had ons gevraagd een communicatieles in het Engels te geven. In de tweeënhalfuur durende sessie hebben we wat meer informatie gegeven over onze lesaanpak en werkten we in kleinere groepen om de leerkrachten aan te zetten zoveel mogelijk in het Engels te communiceren.
 
Dit is ons laatste blogbericht. Verdrietig! We willen jullie echter wel laten weten wat er de laatste week nog op de planning staat, zodat jullie thuis toch weten wat wij hier allemaal nog uitspoken.
Maandag tot donderdag: Naar Ooty en Coimbatore. Dit zijn twee plaatsen die aan de grens van Tamil Nadu met de staat Kerala liggen. Ooty ligt ook in de bergen, misschien vinden we hier wat verfrissing.
Vrijdag: Onze laatste dag in Andimadam. Op deze dag staat de laatste teacher meeting gepland. Afscheid nemen van de leerkrachten, waar we de afgelopen drie maanden mee hebben samengewerkt en die echte vrienden geworden zijn, zal erg zwaar zijn. Er zullen heel wat traantjes vloeien. De rest van de dag gaan we al onze favoriete plekjes bezoeken en afscheid nemen van alle mensen die we in onze drie maanden hebben ontmoet.
Zaterdag: ‘s Morgens vertrekken we naar Mamallapuram, dit is een stad op de weg naar Chennai. ’s Ochtends zullen we dus ook uitgebreid afscheid moeten nemen van onze Indische familie.
Zondag: Een bezoek aan de hoofdstad van Tamil Nadu, Chennai. En daarna, hopsa, op het vliegtuig richting België!
 
We zien jullie wel weer in België. Doei doei! Tot snel!
PS: Op de home-pagina onderaan kan je altijd checken wanneer we aankomen.
 
Wist je dat…
  • … wij hier de tijd van ons leven gehad hebben?
  • … dit een onvergetelijke ervaring was?
  • … we elkaar op een unieke manier hebben leren kennen?
  • … we de mensen hier ongelooflijk hard zullen missen?
  • … we thuis kort zullen genieten van het koude weer?
  • … we het Indisch eten echt wel zullen missen?
  • … we twijfelen of we nog wel kunnen autorijden?
  • … wij in deze tijd verslaafd zijn geraakt aan koffie?
  • … dit het allerlaatste weetje op onze blog is?

Happy Tamil New Year!

15/4/2018

 
​Vanakkam!
 
Op maandag namen we de bus naar de Annai Theresa School. Die zat overvol, we konden er nog net bij. We hielpen in het eerste leerjaar met het voorbereiden op het volgende examen, herhalen, herhalen en herhalen! Ook in de kleuterklassen staken we met veel enthousiasme een handje toe.
 
Tring-Tring, daar is de wekker al. Om 6 uur staan we paraat voor vertrek naar Pudukkottai. We bezochten de Jaïn-tempel, een “cavetemple”. Wat een mooie plaats om even alles uit je gedachten te zetten. Daarna maakten we een wandeling door “the loverspark”. Je zag alleen koppeltjes wandelen en aapjes in de bomen klimmen. We trokken verder naar het Thirumayam Fort en zijn dan ook zo slim om op het heetste moment van de dag rotsen te beklimmen om tot boven aan dat fort te komen. Warm was dat wel, maar prachtig ook!
 
Dancepractice, joepie! Eerst een stevige maaltijd en dan gaan dansen op de Jawahar School. Daarna gehaast terug naar huis om ons klaar te maken voor vertrek. Gepakt en gezakt, hop, in de auto. 30 minuten later, aangekomen bij… het treinstation! We nemen de trein naar Madurai, een grote stad; vier en een half uur rijden. Er is een prachtig en reusachtig tempelcomplex met een groot waterbassin in het midden. Even aan het water zitten en genieten van de tempels. Zalig! Foto’s trekken was niet toegelaten. Jammer! Het tempelcomplex staat in ons geheugen gegrift, voor jullie zal het echter een mysterie blijven. We bezochten ook het Thirumalai Nayakarpaleis, een groot paleis, wauw! We zagen de St. George’s Church en de C.S.I. Madurai Cathedral… én dat met de “auto”. Nee, geen gewone auto, check de foto’s maar eens! Voor we het wisten was het weer tijd om naar huis te keren. Tsjoeke-tsjoeke-tuut-tuut! Terug naar Viriddhachalam Railway Station.
 
Zaterdag, 14 april, Tamil New Year! Vandaag vieren de mensen van Tamil Nadu nieuwjaar. Een deel van de mensen gebruikt hier nog steeds een andere kalender. Wij hebben niet uitgebreid gevierd, maar wel uitgebreid geluncht. Dat is natuurlijk altijd fijn! Daarna hebben we onze kleren nog eens een keertje zelf gewassen op het dak. Lekker zweten in de zon op het dak! (Oeps, verbrand!)
 
Zondag was het HIV-meeting. HIV-patiënten kunnen hier maandelijks terecht met vragen. We gingen even kijken naar de gang van zaken. Ze worden gewogen en krijgen ook extra voedingspakketten. Een mooi initiatief!
 
Tot blogs!
 
Wist je dat…
  • … wij héél graag Limca, frisdrank met limoen en citroen, drinken?
  • … wij heel veel huisgenoten hebben, genaamd palli (hagedissen)?
  • … we weeral veel trappen gedaan hebben deze week?
  • … er op de trein vaste plaatsen zijn?
  • … we hier zelf appelsienen geperst hebben?
 

Happiness is teaching children!

8/4/2018

 
Vanakkam!
 
Wat vliegt de tijd hier voorbij!  Maandag hadden we geen school, leve de feestdagen! De Hindoeïstische feestdag, Mannam Jayanti, viel dit jaar samen met Paasmaandag.  Op deze dag viert men de geboortedag van Mannathu Padmanabha Pillai, een sociaal hervormer en vrijheidsstrijder. We trokken naar de tempel om de festiviteiten van dichterbij mee te maken. Er was enorm veel volk en een overvloed aan gezelligheid tussen de vele kraampjes. Lunchen deden we bij de werknemers van Childline. Kinderen kunnen naar het nummer 1098 bellen als ze zich in een probleemsituatie bevinden zoals bijvoorbeeld kinderhuwelijk of mishandeling. De werknemers van Childline gaan dan op onderzoek uit en zorgen ervoor dat dit kind geholpen wordt. Elke maand worden zo’n 15 kinderen geholpen, wat een bevredigend werk! Onderweg naar huis maakten we een stop bij de ‘Stonetree’. Dat is een boom die na miljoenen jaren is veranderd in steen… Kan je dat geloven?
 
De schoolweek was weer super. Jammer genoeg gaven we deze week onze laatste les. We hebben dan ook ons uiterste best gedaan om de laatste lessen onvergetelijk te maken met een leerrijk ganzenbord en een tocht in en rond de school met opdrachten, in het Engels natuurlijk! Wat een leuke afsluitende lessen! Volgende week doen de leerlingen hun uiterste best tijdens de examens. We zullen nog regelmatig te vinden zijn op de scholen om een handje te helpen.
 
Zondag was het sponsormeeting, ondertussen al de derde meeting die we bijwoonden en ook meteen de laatste. Alle kinderen trokken weer naar de Jawahar School om brieven en geld van hun sponsors te ontvangen. Er werd ook meteen gezegd dat iedereen er volgende maand op tijd moet zijn omdat ze brieven zullen schrijven naar hun sponsors, leuk! Omdat we op deze mooie dag niet veel anders gepland hadden trokken we met de buurmeisjes nog eens naar het dorp: kleren en bloemen shoppen, een ijsje eten en een bezoekje aan de tempel brengen.
 
Gegroet!
 
Wist je dat…
  • … konijn in het Tamil ‘moeial’ is?
  • … wij hier altijd bloemen krijgen om in ons haar te steken?
  • … we hebben kunnen proeven van het sap van een kokosnoot, die de directrice van de Jawahar School voor ons had meegebracht?
  • … we het lesgeven echt héél hard gaan missen?
  • … we enorm graag meerijden met de schoolbus?
  • … dit al ons tiende blogbericht is?

Time of celebrations!

1/4/2018

 
​Vanakkam!
 
Deze week begon zeer vroeg. Om kwart na vijf (ja echt, ’s ochtends!) maakten we ons klaar voor het trouwfeest van Bhavitra. Zij is een leerkracht van de Jawahar School. We vinden het heel moeilijk om de trouw te beschrijven maar we zullen een poging doen. We kwamen binnen in een zaal met stoelen, een klein podium, achteraan enkele muzikanten met trommels en een aansluitende eetzaal waar we later konden ontbijten. Eerst vonden er een aantal rituelen plaats in de grote zaal. Een voorbeeld: het trouwpaar bindt bloemen rond een hoge stok. Deze stok wordt dan nadien bij een meer dichtbij de trouwhal geplant. Nadien trokken we met heel het gezelschap naar een tempeltje aan het einde van de straat. Daar vond het officiële trouwritueel plaats. We mochten zelf rijst gooien, top! Dan was het tijd voor het ontbijt. Iedere gast kreeg een uitgebreid ontbijt: dosa, pepper pongal, idly… Mmmm, njam njam! Om half tien waren onze buikjes goed gevuld. Hups, snel de auto in! Om tien uur verwachten de leerlingen ons al terug voor de klas!
 
Diezelfde dag namen we al afscheid van Vinodhini, een wiskundeleerkracht van de Jawahar School. Zij zal zeer binnenkort ook in het huwelijksbootje stappen waardoor ze het leerkrachtenbestaan voorlopig vaarwel zegt. Een krop in de keel en een dikke knuffel! Wat een emotionele dag. We waren dan ook superblij toen we enkele dagen later naar haar verlovingsfeest konden gaan. Wat zag ze er mooi uit: prachtige lange haren, véél sierraden, aangepaste kledij,… Net als bij een trouwfeest werden ook hier verschillende rituelen doorlopen waarna alle gasten konden genieten van een lekkere maaltijd.
 
De schoolweek verliep wat anders dan gewoonlijk. Vanaf donderdag hadden de leerlingen vijf dagen vakantie om Pasen te kunnen vieren. Daarnaast hebben we zelf ook les gehad, dansles! De directrice van de Jawahar School vroeg om samen met twee andere leerkrachten een Indisch dansoptreden te geven op de proclamatie van de laatstejaars. Spannend maar wel superleuk! De Indische heupbewegingen hebben we nog niet volledig onder de knie. Oefenen, oefenen, oefenen! Door de vakantiedagen hadden we tijd om nog eens langs te gaan bij de cardladies. Deze keer leerden ze ons hoe we de designs moesten naaien. Ze zeggen dat we het al behoorlijk goed doen! Het is echt ontspannend en gezellig!
 
Tijdens de extra vakantiedagen gingen we ook enkele tempels bezichtigen. Het was er door de feesten duidelijk drukker dan op andere dagen. Het ijssalon daarentegen was niet zo heel druk. Hihi! We gingen ook naar het Gingee Fort. Wist je dat je veel trappen moet doen om tot bij de ruïnes op de King Rock te komen? Wij alleszins niet, maar het is ons gelukt! Gelukkig maar, het was daarboven zo mooi. Puur genieten! ’s Avonds gingen we samen met Jackuline en haar familie naar de middernachtmis voor Pasen. Heel het dorp zat buiten voor de kerk op matjes en handdoeken. Op bepaalde momenten stak iedereen kaarsjes aan, zo gezellig! Na de mis waren er praalwagens en vuurwerk. Om half vier kropen we ons bedje in. Wat een nacht!
 
Wist je dat…
  • … de 33 graden Celsius van ons derde blogbericht hier nu voelt als een fris windje? (nu gemiddeld 38°C)
  • … we na de Paasmis blij waren met ons schoonheidsslaapje tot 10 uur?
  • … in India trouwringen aan de tenen van de vrouw worden gedaan?
  • … we Bhavitra, voor de trouw begon, al konden bewonderen in de make-upruimte?
  • … het echt niet gemakkelijk is om op een trap te stappen als je een sari draagt?
  • … we er enorm van genieten om in de vooravond buiten op een veldbed te zitten samen met Manjula, de buurmeisjes en een heerlijk kopje thee in ons hand?
  • … we onze kledij eens zelf met de hand hebben gewassen? (en dat dit best wel vermoeiend is?)

Orange, blue and pink

25/3/2018

 
Vanakkam!
 
Deze week startten we met iets helemaal nieuws! De directrices van de scholen hebben ons gevraagd om extra lessen Engels te geven in third, fourth and fifth standard. Deze lessen zijn gefocust op de vaardigheden lezen en spreken (communiceren).  Vanaf nu hebben de leerlingen dus niet één maar drie leerkrachten voor de klas. Dit geeft ons de mogelijkheid om binnen één klas in kleinere groepjes te werken. We hebben dan ook geprobeerd de groepen samen te stellen op basis van het niveau van de leerlingen. Dit deden we met kleurenkaartjes zodat de leerlingen niet het gevoel hadden dat ze werden getest. Het groepsgevoel met de bijhorende groepsnamen (lions, sharks, pink roses, mangos,…) is sterk aanwezig. De leerlingen komen echt op voor hun eigen groep en je hoort de namen dan ook luidkeels door de klas, door de gang en zelfs op de schoolbus. Fantastisch!
 
We brachten opnieuw een bezoek aan de Special School. Het thema van de dag was ‘body parts’. “Handen op je hoofd, op je voeten, op je neus…” Wat een gekke boel! Het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ viel ook erg in de smaak.
 
We wilden deze week ook een ochtendtripje maken met de schoolbus om de leerlingen aan huis op te halen. We hadden onze wekker goed vroeg gezet. We lagen nog in bed toen we plots een toeterende voorbijrijdende schoolbus hoorden. Woeps, de vroege bus was toch net iets vroeger! Hihi, volgende keer beter!
 
Zaterdag hadden we een ‘perfecte’ vrije dag! We gingen naar Pichavaram. Hier bevindt zich een ‘mangrove forest’. We hebben een boottocht gemaakt met een motorbootje. Wat hebben we genoten van de prachtige natuur!  Na de boottocht hebben we de Nataraja tempel bezocht, een mooie tempel maar wel warm aan de voetjes. De tegels waren immers opgewarmd door de zon. “Waarom maken die drie blanke meisjes zo’n rare sprongetjes?!” Na het lunchen zijn we gaan shoppen in een heel grote kledingwinkel. Zo heb je er minstens één in elke stad. De volgende stop was het strand, Silver Beach in Cuddalore. Het strand was omringd met eetkraampjes en kleine kermisattracties. Heel gezellig! ’s Avonds keren we moe maar voldaan naar de guesthouse terug.
 
Morgen gaan we naar het trouwfeest van Bhavitra, spannend! Aankoop trouwcadeau: check! We kijken er enorm naar uit. Morgen onze sari’s aan en dan zijn we er helemaal klaar voor! We houden jullie op de hoogte.
 
Dikke kussen
 
Wist je dat…
  • … we verzot zijn op dosa en tomatenchutney?
  • … we steeds in slaap vallen in de auto?
  • … het dak van de guesthouse nu vol met pindanoten ligt?
  • … we al een beetje gebruind zijn?
  • … we onze black tea ’s morgens niet meer kunnen missen?
  • … we onze tekenkunsten hier goed aan het oefenen zijn?

Annual Day, we love you!

19/3/2018

 
​Vanakkam!
 
Highlight of the week: wij zijn uitgenodigd voor het trouwfeest van één van de leerkrachten van de Jawahar School!!! Dat is al volgende week maandag (26 maart). We staan te springen!
 
Natuurlijk zijn er naast de uitnodiging voor het trouwfeest nog vele leuke momenten geweest. Op vrijdag was het namelijk Annual Day en daar hadden we zo lang naar uitgekeken! Op de Annai Theresa School waren er tijdens deze schoolweek voorbereidingen: dansen, knutselen, bespreken,… Op de Jawahar School gaven we wel gewoon les. Deze week gaf Ellen ‘Science’, Maurane gaf ‘English’ en Sarah gaf ‘Maths’, leuke afwisseling!
 
We deden ook een gezellig babbeltje met de ‘cardladies’ in het Training Center. Ze vertelden ons ‘kort’ hun levensverhaal, allemaal praatgraag hoor. Zelf kaartjes leren maken staat zeker nog op onze planning!
 
Vrijdag was het eindelijk zo ver! Na alle voorbereidingen van deze week en de vorige weken was het Annual Day, spannend! Bij aankomst zagen we een heuse opstelling: stoelen, een podium, decor, felgekleurde lichten en een heus welkomstcomité.  De kinderen zaten allemaal klaar om eraan te beginnen, met prachtige outfits! De leerkrachten liepen toch nog wat zenuwachtig rond. Allereerst mochten we, samen met Selvam, op het podium komen zitten. We staken kaarsen aan en werden officieel verwelkomd door de directrice en de leerkrachten van de Annai Theresa School. De dans -en toneelstukken werden afgewisseld door prijsuitreikingen van de voorbije sportdagen. Wat hebben we genoten, wauw! We waren echt onder de indruk én trots! Dit was weer een onvergetelijke dag!
 
Dit weekend reden we naar Pondicherry. We bezochten een prachtig park in de stad en genoten van een frisse bries aan het strand, dat is niet slecht! Gefascineerd door de krabben hebben we daar even staan kijken, zalig. De volgende dag wandelden we naar The Viewpoint bij Auroville. Auroville wil een universele ‘stad’ zijn voor een populatie die niet vasthangt aan één religie. Mensen komen om te zoeken naar concentratie en stilte. Wij bekeken dat vanop een afstand. Kijk maar eens tussen de foto’s!
 
Wist je dat…
  • … wij graag shoppen in India?
  • … Pondicherry supergezellige straatjes heeft?
  • … we marudani (natuurlijke henna) op onze handen hebben?
  • … wij graag chocolade-ijs eten?
  • … het deze week serieus geregend, gewaaid en gedonderd heeft?
  • … je muggenbeten kan hebben op de onderkant van je tenen?
  • … de grootste kristal ter wereld zich in Auroville bevindt? 

An unusual week

11/3/2018

 
Vanakkam!
 
Deze week verliep heel wat anders dan gewoonlijk! De leerlingen hadden namelijk ‘midterms’. Ze herhaalden de leerstof en vulden hun grote testen in. Onze aanwezigheid was niet genoodzaakt dus daar hebben wij gebruik van gemaakt door een bezoekje te brengen aan de lerarenopleiding. Daar vertelden ze ons hoe het schoolsysteem van India in elkaar zit. Hier studeren ze twee jaar voor een bachelor lager onderwijs. Als ze in hogere klassen les willen geven moeten ze na deze bachelor nog enkele jaren verder studeren. We observeerden een les Engels in het eerste jaar van de opleiding. Bovendien kregen we een uitgebreide uitleg over de ‘teaching aids’ die de tweedejaars studenten hadden ontworpen. Het was een zeer interessant bezoek!
 
We bezochten ook de ‘Modern College’ met o.a. een lerarenopleiding en een afdeling met technische richtingen. Hier werden we weer hartelijk ontvangen! We kregen een zeer interessante rondleiding doorheen het schoolgebouw en de klaslokalen en natuurlijk een koffietje in het kantoor van het opleidingshoofd. Wat een boeiende dag!
 
Voor ‘Women’s Day’ trokken we onze mooiste outfit aan: de sari. We bezochten de Annai Theresa School en de Jawahar School om iedereen een fijne Internationale Vrouwendag te wensen. Ze waren enorm enthousiast bij het zien van onze Indiase look! We hebben natuurlijk een ‘fotoshoot’ gehouden met het hele leerkrachtenteam. Smile!
 
Vrijdagochtend moesten we vroeg opstaan om naar Yercaud te rijden, een tripje naar de bergen, jippie! De rit was kronkelig, maar voor we het wisten waren we er al. De prachtige ‘viewpoints’ zullen we niet snel vergeten, maar iets dat ons zéker zal bijblijven is… de waterval. Na een zoektocht vol met trappen vonden we de ‘Kiliyur Falls’. Een waterval die we nog nooit zagen: één zonder water… We zagen dus een, wel prachtige, rots. Droog!
 
Tot blogs!
 
Wist je dat…
  • … we ons als echte Indiase vrouwen voelen met onze sari’s aan?
  • … wij hier een Indische mama hebben, Jackuline, die voor ons zorgt als haar eigen kindjes?
  • … de wegaanduiding in de bergen voor ons niet zo duidelijk was?
  • … de ijsjes hier reuzelekker zijn?
  • … onze was in minder dan een uur droog is?

New month, new experiences

5/3/2018

 
Vanakkam
 
Weer een week vol nieuwe ervaringen!
De voorbije week gaven we onszelf een uitdaging. We wisselden namelijk van vak. Maurane ging van wiskunde naar wetenschappen, Sarah van wetenschappen naar Engels en Ellen nam wiskunde over. We vonden het allemaal erg interessant om met andere materie te werken.
 
Op vrijdag trokken we met een mandje vol speelse activiteiten en een portie enthousiasme naar de Special School (buitengewoon onderwijs) in Andimadam. We besloten om elke keer rond één thema te werken, het thema van deze les: de kleuren van de regenboog. De kleurenmemory en -domino vielen erg in de smaak! Met een voldaan gevoel keerden we terug naar onze thuisbasis.
 
Deze week stonden er twee maandelijkse samenkomsten op de planning. Ten eerste hadden we een vergadering met Selvam en alle leerkrachten van de Annai Theresa School en de Jawahar School. Hier worden alle lesvoorbereidingen en maandelijkse overzichten voorgelegd en besproken. Daarnaast was het super om te horen dat de leerkrachten enthousiast zijn over onze samenwerking met hen. We hebben al zin in de komende maanden! Ten tweede woonden we, voor de tweede keer, de sponsormeeting bij. We praatten met enkele sponsorkinderen en zagen hoe het sponsorprogramma praktisch georganiseerd wordt.
 
Na school zijn we nog eens naar de plaatselijke markt gewandeld, dit samen met onze kokkin (Manjula). Ondanks de taalbarrière vertelde ze met veel plezier over de plaatselijke winkels, kramen, groenten… Super gezellig!
 
Donderdag was het een speciale dag voor ons: 1 maart. Februari is al voorbij?! ’s Avonds namen we de tijd om te reflecteren over onze tijd in India (tot nu toe) terwijl onze voetjes weekten in een badje met lekker warm water. Ge-nie-ten!
 
Onze toeristische uitstap van deze week was “Trichy”. Het was zeker de moeite waard. Dit was een prachtige stad vol felgekleurde tempels, een hooguitstekende rotstempel en een mierenhoop van straatjes met winkels en kraampjes. Onze ogen konden amper alle indrukken volgen. We hadden ongetwijfeld een onvergetelijke dag!
 
Wist je dat…
  • … we elke dinsdag op de weegschaal gaan staan?
  • … Sandra speciaal voor ons verse potatochips maakt?
  • … de leerlingen zich meer en meer durven uit te drukken in het Engels?
  • … Manjula beter is in het spel Colour-fox dan ons?
  • … wij elke dag na school genieten van een kopje Indische koffie, buiten voor onze deur?
  • … we ons echt als collega’s voelen met alle plaatselijke leerkrachten?

Last post of February

26/2/2018

 
Vanakkam kutumpa marrum nanparkal (hallo familie en vrienden)
 
Het was weer een bewogen week. Het lesgeven gaat steeds beter. We zijn al echt ingewerkt.
 
Deze week is de verpleegster op de Annai Theresa School gepasseerd. Alle 5- en 10-jarigen moesten een inspuiting tegen tetanus krijgen. Wat een drama! De meisjes van de “5th standard” (hoogste klas) ondergingen een aantal hysterische huilbuien. Bij de jongere meisjes ging het heel wat vlotter. Een aantal kwam dan ook trots verkondigen dat ze niet gehuild hadden.
 
Na de lessen was het steeds “dancepractice” in de Annai Theresa School. De dansjes beginnen er al heel knap uit te zien.
 
De laatste tien minuten van de les hebben we met de twee hoogste klassen “4th and 5th standard” een spel gespeeld. Het spel ‘kat en muis’ werd geïntroduceerd. Zelfs de leerkrachten speelden mee, leuk én grappig!
 
Onze topjes voor de sari’s zijn genaaid en dus helemaal klaar om te showen. Natuurlijk wouden we ze meteen uitproberen. Wat is dat ingewikkeld! Als echte modellen houden we een catwalk op het zandplein voor de guesthouse.
 
Op zondag zijn we naar Thanjavur gereden, een stad met een immens tempelcomplex, indrukwekkend! We waren zeker niet alleen. Het is duidelijk een populair zondagsuitje. Ook het paleis en de bibliotheek kwamen aan de beurt. In de namiddag reden we door naar de Kumbakonam, een tempel die we ook uitgebreid bekeken en fotografeerden. Moe maar voldaan keerden we naar de guesthouse terug.
 
Tot gauw!
 
Wist je dat…

  • … we met onze sari’s echte Indische dames zijn. (Bekijk zeker de foto’s.)
  • … we op de foto staan voor de krant.
  • … we al een heleboel danspassen onder de knie hebben.
  • … hier heel schattige geitjes ronddwalen.
  • … we ons echte filmsterren voelen. (Het aantal selfies staat zeker al op honderd.)
  • … het hier met de minuut warmer wordt, zweten!!!

Life as a teacher in India

19/2/2018

 
Vanakkam (dag) allemaal!
 
Om deze week kort te beschrijven: life as a teacher (in India). We hebben onze eerste week als leerkracht achter de rug. We hebben al gezellig kennisgemaakt met het leerkrachtenteam in beide scholen en beginnen zelfs de namen al te onthouden! Hebben ze hier een minimum aantal letters van 10 op de voornamen gezet?! Dat terzijde, de leerkrachten zijn één voor één een aanwinst voor de scholen! Het is leuk om deel uit te maken van zo’n hecht leerkrachtenteam. We voelen ons al (bijna) echt thuis.
 
Wat je natuurlijk niet mag vergeten is dat wij ons moeten voorbereiden op het lesgeven. *Wat? Moeten jullie voor school werken in India? Ja, ja…* En wij zitten hier niet met onze computer hoor, voorbereidingen op papier: allemaal samen aan tafel en een koffietje erbij, gezellig wel!
 
’s Avonds hebben we wel eens tijd voor een kort stapje in Andimadam. We zijn dan ook een sari gaan kopen en we zijn spetterend enthousiast om die te dragen. Verwacht maar een chique foto bij het volgende blogbericht! Zonder bijpassend (en zelfgemaakt) mandje zou de outfit natuurlijk niet af zijn dus dat stond ook op de rekening, plezant!
 
Zaterdagochtend trokken we met de auto naar Velankanni. We bezochten ‘The Danish Fort’ of ‘The Dutch Fort’, het strand, ‘The Morning Star Church’ en ‘s avonds wandelden we gezellig door de winkelstraatjes. Wat een dag! Er stond een zalig bed op ons te wachten bij ‘GS Resorts’.
 
De volgende ochtend werden we overrompeld door de mooie natuur van een dichtbijzijnd natuurpark: een prachtig bos, oneindige natuur en kleine apen die je aanstaren! Richting huis zagen we hopen zeezout liggen: dat moesten we eens van dichterbij bekijken. Ze waren er op een traditionele manier zeezout aan het innen, zeer interessant. Om de dag goed af te sluiten lieten we ons zegenen in de moskee. Bless you!
 
Poi varungal (tot ziens)
 
Wist je dat…
  • … hier héél veel hooiwagens zijn? De voertuigen of de spinnetjes, dat mag je zelf uitmaken!
  • … onze vingernagels geel zien van het eten?
  • … de elektriciteit al voor de 21ste keer is uitgevallen?
  • … onze kokkin, Manjula, de lekkerste noedels (van de wereld) maakt?
  • … Ellen serieus verbrand is aan de zee?
  • … salamanders ons gezelschap houden tijdens het lesgeven?
  • … Maurane dansles mag geven aan de kindjes op school?
  • … het hier ondertussen elke dag al 33 graden Celsius is?

Observationweek

11/2/2018

 
Vanakkam amma, appa, akka, tangé, tambi …
(of dag mama, papa, grote zus, kleine zus, kleine broer …)
 
Onze eerste schoolweek in India zit erop! We zijn nu al heel wat ervaringen rijker. We observeerden verschillende leerkrachten en al de verschillende vakken (jawel, zelfs Tamil!). Het was ontzettend interessant om een andere onderwijsmethode te ontdekken. Er zijn duidelijke verschillen in de manier van lesgeven. We staan te popelen om zelf voor de klas te staan! We hebben hier onverwachts al van kunnen proeven. Door de afwezigheid van een leerkracht kregen wij de kans om een improvisatieles te geven. De ‘watercycle’, de kalender en een kennismakingsgesprek werden in het Engels opgefrist. In de lagere klassen ondervonden we moeilijkheden met de communicatie in het Engels. Na school kon een ritje met de schoolbus niet ontbreken. Zo konden we zien waar alle leerlingen wonen.

Elke dinsdag is het marktdag in Andimadam. Samen met Jackuline struinden we de markt af op zoek naar groenten. Zweten geblazen!

We trotseerden het warmste moment van de dag tijdens een wandeling naar een school voor kinderen met een beperking (aka school for children with special needs). De leerlingen krijgen educatieve opdrachten of spelen.

Zaterdag bezochten we onze eerste ‘echte’, grote, ‘officiële’ Indische tempel: Gangai Konda. Wat ons verraste was dat het tempelcomplex ook werd gebruikt als park: spelende kinderen en ontspannende ouders. En natuurlijk … op blote voeten, gezellig!

De komende weken staan alvast volgepland.
We houden jullie op de hoogte!

PS: het is hier nog steeds warm.
 
Wist je dat…
  • … Ellen 6 muggenbeten op haar linkervoet heeft?
  • … wij hier met ons rechterhand eten?
  • … wij hier Temptation Island volgen?
  • … ze hier speciaal voor ons omeletjes, potatochips en véél noedels maken?
  • … wij al 17(+) woorden kennen in het Tamil?
  • … een busrit hier heel hobbelig is?
  • … wij een huisdier (hond) hebben die Blackie heet?
  • … we echte Indische oorbellen hebben gekocht?

First impression

4/2/2018

 
Malai vanakkam (of goedenavond)
 
Vrijdag was het eindelijk zover! We begonnen aan onze lange reis richting India, Andimadam. Na een licht turbulente vlucht zijn we veilig en vermoeid geland in Chennai. Daar werden we met open armen ontvangen door Selvam (oprichter van het project READ). Buiten de luchthaven konden we al meteen de sfeer van de stad opsnuiven. Ondanks het nachtelijke uur waren er ontzettend veel mensen, claxonnerende voertuigen en een warme temperatuur. Er wilden zelfs al voorbijgangers met ons op de foto. De taxirit was als de elektriciteit, starten en stoppen. Mopje! De elektriciteit is echt wél oké. Tijdens deze vier uur hebben we heel wat geslapen, maar ook al pittig kennisgemaakt met de omgeving. Ons avontuur kon beginnen!
 
Ons welkomstcomité stond al klaar bij aankomst. We kregen kleurrijke bloemen en werden onderworpen aan een heus ontvangstritueel, geweldig gewoon! Het ontbijt stond al klaar: warm, rijstig, sauzig en héél lekker. Volgende activiteit op het programma: kennismaking met de leraressen. Ze zijn zeer dankbaar en vereerd dat wij, studenten uit België, naar hun school zullen komen. Dat is andersom uiteraard ook zo. We maakten niet alleen kennis met de leraressen, maar ook met de werking van de scholen. Morgen, maandag, starten we met observeren in de verschillende scholen. We zijn reuzebenieuwd!
 
Na een feestelijke maaltijd sloten we onze eerste dag in Andimadam af met een speelse UNO en een potje badmintonnen met de plaatselijke kinderen en jongeren, zalig!
 
De volgende dag ging de wekker om acht uur. First: maandelijkse samenkomst van de sponsorkinderen. Wat betekent dat? Mensen van buitenaf kunnen een leerling sponsoren door een maandelijks bedrag te storten. Dit wordt dan gebruikt om onder andere het schoolgeld en materiaal te betalen. Op deze samenkomst krijgen de kinderen krijgen regelmatig post van hun sponsorouder(s). Leuk toch?!
 
Wat we zeker nog moesten doen: het dorp verkennen! Samen met Sasi en Sophie (plaatselijke studenten), Jaqueline (een medeverantwoordelijke van het project READ) en haar kinderen gingen we op weg. We zijn enkele winkels binnen geweest en hebben genoten van een heerlijk verfrissend ijsje. Weer een dag ongelooflijk goed afgesloten!
 
Het bevalt ons moeilijk om deze ervaring in woorden te beschrijven. Het is zoals ze zeggen: beelden zeggen meer dan woorden!
 
Iravu vanakkam (of welterusten)
 
PS 1: het is hier warm.
PS 2: het is hier ongelooflijk geweldig, prachtig, zalig, heerlijk en kleurrijk.
PS 3: lees de nieuw ontdekte weetjes van deze voorbije dagen.
 
De nieuwste weetjes: wist je dat…
  • … Sarah en Ellen een geweldig ping pong team zijn?
  • … Maurane een dikke, vette muggenbeet heeft?
  • … wij hier als koninginnen behandeld worden?
  • … de verkeersregels in India niet gevolgd worden?
  • … Maurane reuzegoed kan badmintonnen?
  • … een blog schrijven niet makkelijk is?
  • … het hier om 18 uur al donker is?
  • … ze hier geen lattenbodems gebruiken?

    Archieven

    April 2018
    March 2018
    February 2018

Powered by Create your own unique website with customizable templates.